Home Regija Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država

Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država

40
SHARE

Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država
U Sloveniji je s krajem juna ove godine bilo registrirano 75 hiljada nezaposlenih osoba, objavio je u srijedu državni zavod za zapošljavanje.
U prvoj polovici ove godine broj nezaposlenih u evidenciji zavoda manji je za prosječno 14 posto u odnosu na prošlu godinu, što je jedna od najnižih stopa registrirane nezaposlenosti zadnjih godina, što se tumači visokim stopama rasta posljednjih nekoliko godina i oživljavanjem tržišta rada koje u Sloveniji sve više računa i na radnike iz susjednih država, pa i trećih država izvan EU-a.

Od početka ovog mjeseca u slovensko tržište rada mogu se uključivati i zainteresirani hrvatski državljani koji više za rad u Sloveniji ne trebaju radnu dozvolu i izjednačeni su s državljanima ostalih članica Unije, a prema očekivanjima udruga poslodavaca u iduće tri godine u Sloveniju bi ih moglo doći hiljadu do dvije hiljade, prenosi Hina.

Računa se u prvom redu na dnevne migrante iz pograničnih krajeva određenih struka i zanimanja u industriji, građevinarstvu i prometu, a osobito su traženi varioci i vozači.

Velika je u Sloveniji potražnja i za zdravstvenim kadrom i za rad u ugostiteljstvu i turizmu.